Tratamentul ortodontic
Primul pas in a incepe un tratament de ortodontie consta intr-o vizita la cabinet, pentru o prima evaluare facuta de catre medicul specialist ortodont.
In aceasta sedinta, in functie de varsta si de problema ortodontica existenta, vi se va recomanda o serie de investigatii ortodontice pentru elaborarea unui diagnostic adecvat si a unui plan de tratament eficient.
Investigatiile constau in radiografii (panoramica, laterala de craniu sau profil, si in cazul copiilor, depinzand de varsta, radiografie de mana stanga care ajuta la stabilirea momentului de crestere in care se afla copilul si tipul de tratament necesar in functie de crestere), modele de studiu (modele din gips) sau fotografii de diagnostic ortodontic.
Aparatul dentar este principalul tratament, care are ca rezultat pozitionarea corecta a dintilor si un zambet perfect.
Tipuri de aparate ortodontice – Aparatele fixe
Aparatele ortodontice fixe sunt aparate care se aplica pe dinti la începutul tratamentului si nu mai pot fi îndepartate de pacient pana în momentul încheierii terapiei ortodontice.
Ca urmare, unul din avantajele lor este faptul ca reusita tratamentului nu depinde de consecventa pacientilor, ca în cazul aparatelor mobile. De asemenea nu afecteaza deloc vorbirea, fonatia nefiind deloc modificata. Se poate aplica cu succes si la pacienti adulti, permitand deplasari dentare de mare finete in toate cele trei planuri spatiale.
De cele mai multe ori, durata tratamentului activ este redusa comparativ cu aparatele mobilizabile.
Ca o concluzie, aparatele fixe permit rezolvarea unor cazuri dificile, atat la copii cat si la adulti. In functie de materialul din care sunt alcatuite bracketurile (“stelutele”) lipite de dinti pot fi nefizionomice (metalice) sau fizionomice (ceramica, compozit).
Uneori, dupa incheierea tratamentului activ si indepartarea aparatului, poate fi necesara contentia (mentinerea) rezultatelor cu ajutorul altor dispozitive mobile. Unul din aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le aiba în vedere purtatorii de aparat fix este igiena, care daca nu e bine întretinuta poate duce la gingivite, aparitia de carii dentare.
Tipuri de aparate ortodontice – aparatele mobile
Aparatele mobile, numite si aparate functionale sunt dispozitive care actioneaza asupra activitatii musculaturii, pe care o modifica pentru a obtine efectele dorite. Sunt indicate în unele anomalii ortodontice determinate de actiunea anormala a unei grupe musculare.
Pot fi aplicate în dentatia temporara, la vârste precoce când exista un obicei vicios de sugere a degetului care deja a deplasat dintii frontali.
Se pot aplica si în dentatia mixta în cazuri asemanatoare , sau pt. tratarea maxilarelor deformate de o respiratie orala, interpunerea buzei inferioare în spatele dintilor frontali superiori. Controlul si activarea acestor aparate se face mai rar comparativ cu aparatele mobilizabile.
Rezultatele sunt direct proportionale cu durata de purtare a aparatului, cooperarea copilului având un rol decisiv. Cu toate ca rezultatele sunt vizibile într-un timp mai îndelungat, ele sunt destul de stabile in timp.
Tipuri de aparte ortodontice – aparate mobilizabile
Aparatele mobilizabile sunt aparate indicate in tratamentul activ al anomaliilor ortodontice la copii si in contentia rezultatelor obtinute dupa purtarea unui aparat fix. Sunt aparate care se scot si se pun in cavitatea orala.
Printre avantajele lor se numara rezultatele bune in cazul in care sunt purtate, pretul relativ scazut in comparatie cu al aparatelor fixe, posibilitatea de a le repara usor in laboratorul tehnic dentar.
Ca si dezavantaje, putand fi scos de catre copil, depinde de colaborarea copilului, rezultatele obtinute fiind direct proportionale cu timpul purtarii, de asemenea, nu permit deplasari dentare de mare finete in comparatie cu aparatele fixe.
- +40 722 61 58 11
- office@dental-travels.eu
- ADRESA DENTAL TRAVELS
Str. Polona, nr.55, sector 1, Bucuresti - PROGRAM CLINICA DENTAL TRAVELS
Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Sambata: Doar cu programare
Duminica: Doar cu programare